Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, administrator Systemu QMP (Quality Meat Program), przypomina, że jeśli zaznaczysz udział w QMP we wniosku o dopłaty bezpośrednie do 16 czerwca, otwierasz sobie drogę do konkretnego, dodatkowego wsparcia finansowego.
Co możesz zyskać?
- 230 zł dopłaty do każdej krowy mamki powyżej 24 miesięcy,
- 122 zł dopłaty do każdego opasa w wieku od ukończonych 4 miesięcy do wieku poniżej 18 miesięcy.
Dlaczego warto?
- Środki trafiają bezpośrednio na Twoje konto.
- Zero ryzyka – możesz się wycofać z QMP do końca lipca 2025.
Do 16 czerwca możesz uzupełnić i dodać udział w QMP składając wniosek.
QMP krok po kroku – jak zdobyć dopłaty:
- Zaznacz QMP we wniosku o dopłaty bezpośrednie – do 16 czerwca,
- Wybierz jednostkę certyfikującą z listy: https://qmpsystem.eu/strefa-producenta-zywca-wolowego/#JC
- Złóż wniosek o certyfikat QMP,
- Przejdź kontrolę – prosty i szybki proces,
- Odbierz certyfikat QMP do 31 lipca 2025.
Podstawowe wymagania, aby dołączyć do QMP:
Odpowiednia rasa bydła:
RASY MIĘSNE i krzyżówki z nimi:
Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN/AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simmental (SM), Galloway (GA), Highland (HI), Belgijska białoniebieska (BB), Wagyu (WA), Blond d’Aquitaine (BD), Mieszaniec mięsny (MM).
RASY MLECZNE i krzyżówki bez mięsnych:
Polska holsztyńsko-fryzyjska (HO), Europejskie bydło czerwone (RE), Polska czerwono-biała (ZR), Polska czarno-biała (ZB), Mieszaniec bez ras mięsnych (MS).
RASY KOMBINOWANE:
Polska czerwona (RP), Montbeliarde (MO), Bydło białogrzbiete (BG), Simmental (SM).
- Utrzymanie bydła w systemie bezuwięziowym,
- Opracowany plan żywienia i dbałość o jakość paszy,
- Stała współpraca z lekarzem weterynarii,
- Zwiększenie powierzchni o 20% lub wybieg.
Uwaga!
Zaznaczenie udziału w QMP we wniosku nie zobowiązuje od razu do certyfikacji – masz czas do końca lipca. Ale jeśli nie zaznaczysz tego do 16 czerwca – nie będziesz mógł skorzystać z dopłat ani punktów.
Szczegóły i FAQ:
https://qmpsystem.eu/ekoschemat-dobrostan-zwierzat-korzysci-dla-rolnikow-nalezacych-do-systemu-qmp-faq/
📞 Kontakt w sprawie certyfikacji QMP:
✉ qmp@pzpbm.pl
📱 +48 515 575 705
🔗 facebook.com/pzpbm
🔗 facebook.com/qmp
🔗 instagram.com/pzpbm_qmp
🔗 twitter.com/polskiezpbm
Zachęcamy do zapoznania się z pismem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego:
PZPBM pismo dot. rozpowszechniania informacji o systemie QMP